Idén első ízben kerül megrendezésre az I. Országos „Igazmondó” Fagyi verseny a Sisi Alapítvány szervezésében.A verseny különlegessége, hogy 4 – 14 éves közötti gyermekek bírálják el a versenybe nevezett fagylaltokat, hogy mielőtt vakációzni mennének, melyik számukra az év igazi fagylaltja!A zsűri összetétele, 12 fő gyermek, akik közül 6 fő ismert ember gyermeke, valamint 6 fő a „Gasztronómia” című országosan meghirdetett rajzpályázat nyertesei, illetve több fő a szakmában elismert személy.A fagyi versenyt megelőzi egy ORSZÁGOSAN meghirdetett gyermekrajzpályázat, amely indulók közül választja ki az Alapítvány a 6 fő civil gyermeket zsűritagnak.

A rajzpályázat postán való feladásának határideje, 2016. május 28-e (szombat).

A fagyi versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók, valamint alapanyaggyártók, és forgalmazók nevezhetnek országszerte. A rendezvény megnyitja az utat a hobbi cukrászok (házi asszonyok, család anyák, lányok stb.) előtt is, így az Ő jelentkezésüket is várják.

A fagyi verseny nevezési határideje, 2016. május 31-e (kedd).

Rakszegi Zitával a rendezvény szervezőjével beszélgettünk.:

NetDesszert: Mit kell tudni a Sisi Alapítványról, mint a rendezvény szervezőjéről?

Rakszegi Zita: A Sisi Alapítvány 2011-ben azzal a céllal jött létre, hogy a Sisi kultuszhoz kapcsolódó hagyományokat, a társasági életet közelebb hozza az emberek mindennapi életéhez, valamint a kulturális és szabadidős igényeiket szórakoztatóan, és tartalmasan valósítsák meg, mind céges, mind pedig családi eseményeken egyaránt.

Az Alapítványnak fontos, hogy megismertesse a fiatalabb generációval a kor társadalmi és divat, valamint zenei életének, művészettörténetének, irodalmának jelentőségét, és szépségét, ezzel segítve a korral kapcsolatos ismereteik bővítését.

A Sisi Alapítvány célul tűzte ki, hogy rendezvényein olyan ismert, és elismert személyek kapjanak meghívást, akikre a gyermekek, és a társadalom méltán büszke, és példakép lehet kitartásból, céltudatosságból, elérni akarásból.

Erzsébet királynénk, Sisi személyiségéből, segítőkészségéből, másokhoz való szeretetteljes viszonyából kiindulva, rendezvényeinken mindig jelen van a társadalmi szerepvállalás, a jótékonyság.

ND.: Honnan jött az ötlet, és mi a célja a versenynek?

RZ.: Alapítványunk mozgató rugója Erzsébet királyné, és a családja. Sisi olyan sokoldalú, és csodálatos személyiség volt, hogy ha tudjuk élettörténetét, minden rendezvényünknek megadja az alapötletét. Persze van olyan, amit át kell ültetni a 21. századba, mint például az I. Sisi Bálon megvalósított, és feltálalt újragondolt koronázási menüsor, de ilyen a fagylalt is. Hiszen, mint tudjuk Sisi kedvenc édessége, az ibolya fagylalt volt, amit Ő megbolondított naranccsal. Természetesen, abban az időben nagyon egyszerű technikával készítették el. Éppen ezért 2010-ben felkértem Kapitány Zoltánt, akkor még cukrászt, mára már mestercukrászt, hogy valósítsa meg következő bálunkra, így átadtam neki az eredeti receptúrát, és Ő a mai technológia segítségével megalkotta Sisi kedvenc jeges édességét, a Sisi Ibolya fagylaltját, mellyel 2011-ben indultunk is az „Év Fagylaltja” versenyen, de sikertelenül.

Sisi Ibolya

Sisi Ibolya fagyi

Az ott ért élmények, valamint látva, hogy a gyermeknek milyen kifinomult ízlésük van, amiről véleményt is alkotnak, ez indított arra, hogy megrendezzük ezt a versenyt.

A rendezvény célja, hogy azon túl, hogy népszerűsítsük a klasszikus és hagyományos jó minőségű magyar kézműves fagylaltot, célunk még, hogy gyermekeinket megtanítsuk, és felvilágosítsuk az igaz szépen, gusztán, és csábítóan kinéző, ámbár rossz minőségű, egészségtelen jeges édesség (ALBÁN fagyi) fogyasztásának veszélyeire.

ND.: Hagyományt szeretnének teremteni a versennyel?

RZ.: Igen. Mint eddig minden megszervezett rendezvényünkből, kiemelném a Sisi Bált, szeretnénk a fagyi versenyből is  hagyományt teremteni, hisz mint mindenre, a fagylalt világára is érvényes az innováció, mely minden évre tartogat meglepetéseket, lehetetlen küldetéseket, melyeket meg kell mutatni, és persze kóstolni.

ND.: Kik a biztos zsűritagok?

RZ.: A több fős szakmai zsűriben már, a magyar gasztronómiai élet egyik legnagyobb ikonjának, Gundel Károlynak unokája, Gundel Jánost, és az Ő unokáját pedig, a 14 éves Tamást a gyerek-zsűriben köszönthetjük.

Pontozni fog még a Szamos Dinasztia képviselője. Felkértük még a  Balaton fagyija idei nyertesét, Pálfi Attila, illetve a június 6-án kiválasztott “ÉV FAGYLALTJA” idei nyertesét is szeretnénk majd felkérni. A megerősítésre még várunk.

A gyerek-zsűriben fog pontozni, Fésűs Nelly, Csenge lánya, és Éliás Gyula jr. kisfia, Tomi, valamint Czutor Zoltán kisfia is.

Köszönjük és kívánjuk, hogy egy színvonalas esemény emelje hazánkban a minőségi fagylalt népszerűségét.