Idén is június első hétfőjén rendezik meg a 2016-os Év fagylaltja versenyt. A helyszín az elmúlt évekhez képest változik. A tavaly nyáron újranyitott szegedi Virág Cukrászda ad otthon a megmérettetésnek.

A rendezvény célja, hogy a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylaltokat népszerűsítse.

A verseny nyertese pénzjutalmat nem kap, viszont a nagy médiaérdeklődésnek köszönhetően, cukrászdája az egész ország számára ismert lesz, így jelentős forgalomnövekedés prognosztizálható. Az elmúlt évek nyertesei ezt, csak megerősíteni tudják. Az Év fagylaltja vándorserleget, a szabadon választott kategória győztese viheti haza.

Sajnos ennek ellenére az tapasztalható, hogy évek óta, fokozatosan csökken a nevezők száma. Ez szakemberek szerint, a gazdasági helyzetnek és a cukrászok ebből eredően növekvő leterheltségének tulajdonítható be.

Az elmúlt évekhez hasonlóan most is az első 100 fagylalt nevezését tudják elfogadni. A tavaly létrehozott – Kézműves Fagylalt Nívódíj – idén is várja gazdáját. Lényege, hogy a versenyző által készített fagylalt, mind a két kategóriában (kötelező íz és szabadon választott) az első öt helyezettben benne legyen, és a zsűri ez alapján osztja ki a díjat. Tavaly viszont ez nem sikerült egyik nevezőnek se, így nem került kiosztásra a díj.

Az idei évben is szerepel a “Mentes”kategória, az Év fagylaltja verseny kiírásában. Ebben a kategóriában a “mentes” fagylaltok indulhatnak, melyek nem tartalmaznak hozzáadott: répacukrot, glutént, laktózt, és tejfehérjét.

Nevezések beérkezési határideje: 2016. május 27.

Verseny időpontja: 2016.  június 6.

Helyszín: Virág Cukrászda, Szeged

Az idei kötelező íz: meggy.

Nevezési lap és versenykiírás itt érhető el: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete weboldalán.

Mi bízunk benne, hogy idén megfordul a tendencia és többen fognak nevezni, illetve eléri a célját a verseny és még népszerűbb lesz kézműves fagylalt.

Az elmúlt 7 esztendő nyertes fagylaltjai:

2009. Tóth Cukrászda: Sacher fagylalt

2010. Csuta Cukrászda: Házias vidámság

2011. Sík Cukrászda: Diós-mézes körte fagylalt

2012. Csuta Cukrászda: Triász

2013. Damniczki Cukrászda: Málna fagylalt vörösbor-eszenciával

2014. Frer Cukrászda: Mézes-diós hecsedli

2015. Cafe Trevi Cukrászda: Opera Royal

Borítókép forrás: cukraszat.net