Egyre több fórumon és személyes találkozókon előkerülő téma az albán fagylalt. Ezzel a cikkel szeretnénk segíteni, mégis mi alapján és hogyan érdemes egy laikusnak fagylaltozót választania. Azt, már az írás elején szeretnénk leszögezni, hogy az albán fagylaltok gazdasági hátterének működését nem a mi tisztünk jellemezni és elemezni, ezt meghagyjuk az adóhatóságnak. Viszont a fagylalt milyenségéről már szívesen beszélünk.

Sajnos a mai világban az emberek többsége nagyon ár érzékeny. Sokan választanak úgy fagylaltot vagy bármely más terméket, hogy minél olcsóbb és minél nagyobb dolgot kapjon. Ha ezt az elméletet nézzük az albán „kollégák” jól gondolkoznak. Olcsón előállított, nagynak látszódó, olcsó hideg valamit árulnak, amelyet az ár érzékeny emberek előszeretettel vásárolnak. Valljuk be, a magyar ember sajátossága is megvan. Melyik a legfinomabb és legjobb termék? Ami ingyen van. Ha valami ingyen van, az általában finom is. Bár ha arra kerülne a sor, hogy meg kéne vásárolni, már nem is volt olyan jó. Így van ez az albán fagylaltot vásárolók körében is. Sajnos az ár finomabb, mint maga a késztermék.

Névtelen 1

Eper fagyi összehasonlítás

Szeretnénk azon fagylaltkedvelő emberek szemét felnyitni, akik vágynak a minőségre, de sajnos néha az ár elcsábítja őket.  7 pontban felsoroljuk, mi alapján ismerjük fel az albán fagyizókat.

 1. Az üzlet kívülről: Ha csak abból áll a üzlet, hogy fagyipult az utcán, akkor kezdjünk gyanakodni. Mivel délszláv szomszédjaink, csak a haszonra mennek, biztosra vehetjük, hogy nem fognak egy normálisan kinéző, barátságos belső térrel rendelkező üzletet működtetni, ahol a vendég jól érzi magát. Cél a haszonszerzés. Inkább keressünk egy olyan ültetet, ahová be lehet térni, esetleg kinti terasz is van, barátságos megjelenése van magának az üzletnek is.
 2. A fagyizó neve: Ha olyan névvel találkozol hogy: Adria, Adriagel az már régen rossz. Viszont ha nincs semmilyen névtábla az is árulkodó lehet. Sajnos gyakran váltogatják a cégnevet, illetve az üzlet nevét is, a már fent említett gazdasági problémák miatt. Emiatt nem is foglalkoznak olyan apróságokkal, hogy névkiírás.
 3. Fagylaltok kinézete: Egy fontos dologra próbálnak meg hatni. A szemre. Ezt pedig úgy teszik, ha jó pár méterre sétálunk el az üzlet előtt, akkor is meglássuk a fagylaltot. Hogy hogyan? Olyan szinten púpozzák fel, hogy már-már árnyékot ad a nyári napsütésben. Ehhez pedig nem kell más mint, rengeteg habosító és kókuszzsír. Az pedig nem finom. A céljuk az, hogy messziről feltűnjön, mennyi fagylalt van a pultban, és oda vonzza a tekinteteket
 4. Fagylaltok ára: Mint már korábban megírtuk, egy normális alapanyagokból készült fagylalt ára hozzávetőleg 190-250Ft között mozog. Az albán „fagylaltmestereknél” ez az ár alacsonyabb. Sokszor találkoztunk már 150-200 Ft közötti árakkal.
 5. Fagylalt adag: Itt a legnagyobb albán védjegy. Már-már úgy is hívják, albán gombóc. Jó mi? Már gombóc nevük is van. Egy adag, általában 5-7 dkg-ig van kiírva. Az első adag kikérése után döbbenten vesszük észre a majdnem vattacukor méretű (és állagú) fagylaltot. Erősen kérdéses lehet, hogy ez a fagylalt valóban megvan-e mondjuk 7 dkg. Mert maga a fagylalt kinézetre nagy, de a fajsúlya a használt melléktermékek miatt kicsi.
 6. A fagylalt íze: Megkaptuk az olcsó, és nagy adat fagylaltunkat. Boldogság. Kóstolunk. Csak egy valami hiányzik. Az íz! Ugyanis, a habosító mértéktelen használata miatt, illetve az aromák csekélysége miatt (még azon is spórolnak) nem fogunk ízeket érezni. Vegyünk egy alap eper fagyit. A legtöbb helyen, ahol valóban tartalmaz epret a fagylalt eper színe van, az illata is eper, illetve még az epermagok is felfedezhetők a fagylaltban. Viszont a „nagygombócolcsón” fagyisoknál az eper fagyi halvány rózsaszín, illata nincs, íze pedig mérsékelten eper. Szerintem az izét csak azért tudjuk, mert tisztában vagyunk vele mit kértünk. Ha nem tudnánk mit kaptunk, nem vagyok benne biztos, hogy felismernénk.
 7. Eladó: Érdekes dolog, de az albán fagyisoknál, legtöbbször férfi eladókba botlottam bele, akik valószínűleg egyben a tulajdonosok is. Általában kedvesek, mosolyognak és szívesen ajánlják portékájukat. Alapjában véve, eladói stratégiájuk jó. Akik voltak már a horvát tengerparton, ők is tudhatják. Ott is hasonló kaliberű fagyisfiúk vannak. Az ő videóikat lehet látni a neten, ahogy szívatják a kedves vendégeket, akik ezt kifejezetten élvezik. Sajnos jó pár magyar fagyizóban, kritikán aluli a kiszolgálás színvonala.

  mosolyfagyi

  Egy magyar fagyipult kínálata

Ha ezeket a szempontokat egy kicsit is figyelembe vesszük, akkor elkerülhetjük, hogy műanyagot együnk, vagy etessünk a gyerekünkkel.

Mi, magyar fagyisok, pedig le tudjuk őket győzni fagyiban. Nem kell mást tenni, mint minőségi fagylaltot előállítani, amit szívvel-lélekkel készítünk el. Azt az energiát, amit azzal töltünk, hogy az albán fagyizókat figyeljük, fordítsuk a saját üzletünkre. Azokkal az emberekkel, akik az árat szeretik és nem a finom fagyit, nem fogjuk tudni megváltoztatni. Ők továbbra is az albán fagyit fogják megenni. Ami mellettünk áll még, az az idő. Megfigyelhető, hogy egyre több ember tér át a minőségre, inkább vásárolnak minőségi terméket, mint hogy többet vegyenek. Persze ez hosszú folyamat.

Addig dolgozzunk, csináljuk a jobbnál-jobb fagyikat és higgyük el egyre többen fognak a minőségre figyelni. Viszont ahhoz tényleg minőséget kell adni!

SIKERES SZEZONT KÍVÁN A NETDESSZERT.HU CSAPATA MINDEN MAGYAR FAGYLALTOZÓNAK!

Szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét arra, hogy a cikk nem törvényértékű.