Állami monopólium lesz a fagylalt kiskereskedelme jövő év április 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A parlamentben kedden elfogadott fagylalttörvény nagyjából háromezer nyaloda létrejöttével számol.

Az Országgyűlés 244 kormánypárti igen szavazattal, 36 nem ellenében, 26 tartózkodás mellett – hagyta jóvá a jogszabályt, amely szerint a jövő év közepétől csak koncessziós szerződés alapján működő kereskedők (egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok) árulhatnak fagylaltot. A nyalodákban fagylalttermékeken kívül mást nem lehet majd kapni. Célszerű, ha mindenki visz magával tölcsért, mert azt sem lehet tartani az etben. Feltehetően, a Nemzeti Nyalodák mellett tölcsérboltok fognak nyílni.

Kis falvakban legfeljebb egy bolt – esetleg mozgóbolt
A koncessziós pályázatokat az összes magyarországi településen kiírják. A kétezer lakosúnál kisebbeken legfeljebb egy, az annál népesebbeken legalább egy nyalodát lehet majd üzemeltetni, kétezer lakosonként pedig további egy nyalodára szerezhető koncesszió.

A törvény ugyanakkor a kétezresnél kisebb településeken lehetővé teszi, hogy ne nyalodában, hanem más üzletben, de elkülönített helyen áruljanak fagylaltot. Erre ad lehetőséget akkor is, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, ekkor a fagylalt egy százszázalékos állami tulajdonban lévő nonprofit részvénytársaság kínálhatja, akár mozgóboltban. Az indoklás szerint erre a kistelepüléseken lehet szükség.

Húsz évre nyerhető el a jog
A koncessziós pályázatok kiírására, elbírálására és a szerződés  megkötésére – egy zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány  eredményeként – a nemzetgazdasági helyett a fejlesztési miniszter  jogosult.  A nyilvános pályázatokat idén november 15-ig kell kiírni, eredményüket két hónapon belül hirdetik ki. A koncessziós díj összegéről, megfizetésének módjáról a szerződés rendelkezik.

A fagylalt-értékesítési koncesszióra pályázók közül előnyben kell részesíteni a megváltozott munkaképességűeket és a – legalább három hónapja igazoltan – álláskeresőket, illetve az őket foglalkoztató gazdasági társaságokat.

Az értékesítési jogot húsz évre lehet elnyerni, de a korábbi tervekkel szemben akkor sem örökölhető, ha egyéni vállalkozóé.

Mi lesz a fagyislányokkal?

Egy másik tervezet szerint megnyitják a nemzeti Bagaméri Magaméri fagyislány képző iskolát. Ezzel az a céljuk, hogy a dekoratív lányok ne csak stewardessnek, hanem fagyislánynak jelentkezzenek. Fő felvételi követelmény lesz, az igéző tekintet és a nagy mell. Egy dolog még a biztos, hogy kivágott felsőben kell dolgozni, hogy a betérő vendégek jó belátást kaphassanak a fagylalt világába.

cici

A jövő fagyislányai

Személyesen is érdeklődtünk a Nemzeti Nyaloda Kft. székhelyén a 1111. Budapest Április utca 1. szám alatt, de ottjártunkkor nem volt  ott senki.