Pár nappal ezelőtt 2016. március 10-12. között került megrendezésre a BaGaTech Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállítást a Syma Rendezvényközpontban. A kiállítás inkább a szakmai látogatóknak szólt, de az utolsó szombati nap a nagyközönséget is várta.

A rendezvény célja bemutatni a legújabb trendeket, ízeket, legyen szó pékiparról, cukrászatról, vagy éttermesekről. Mi természetesen a fagyis vonalra fókuszáltunk jobban. Azt már az elején láttuk, hatalmas újdonság idén sem várható. Hogy miért? Szinte már nincs olyan íz, amit a fagylaltos cégek ne találtak volna ki. Természetesen újítások vannak, de ezek inkább technológiai és a díszítési vonalon jelentkeznek. Sok cég szeret visszanyúlni a régebbi sikeres ízekhez, melyeket új köntösben tálalnak.

(Foto: NetDesszert)

(Foto: NetDesszert)

A legnagyobb “sztár” idén a vegán fagylalt lesz. A vegán étrendről: “A vegán ember nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmet (hús, tej, tojás, zselatin stb.). Természetesen halat és más tengeri állatokat sem.” Az igazság az, ezek a fagylaltok már több fagylaltozóban megtalálhatóak voltak, akik például a gyümölcsfagylaltot vizes alappal készítették. Viszont a cégek immáron a tejes fagylaltokra is találtak megoldást, így rizstejjel vagy kókusztejjel készített tejes fagylaltokkal is találkozhattok idén a pultokban. Az elmúlt években már megfigyelhető volt, hogy a különféle egészségtudatos táplálkozásformák diktálnak a fagylalt világában is.

(Foto: Facebook/Mec3)

(Foto: Facebook/Mec3)

Egy másik érdekes újdonság a díszítésben volt látható. Pontosabban a fagylalt kínálásában. Méghozzá a szelet fagyi. Igen, szelet fagyi, mint egy szelet rántott hús. Összességében látványos, ahogyan a fagylalt a különféle rétegeiből áll össze, és egy szeletet adnak belőle. De sajnos ez a kiállításokon kívül nem igazán tudná megállni a helyét. Arról nem is beszélve, hogy a fagyit nyalni az igazi.

(Foto:Facebook/Mec3)

(Foto:Facebook/Mec3)

Egy dolog volt, ami szinte minden fagyis céget megihletett. Ez pedig nem más, mint a Minyonok. Sárga színű, banán ízű alapfagyi, csokoládés rétegzővel és minyonos dekorációval. Nem nagy újdonság, de a gyerekeknek kifejezetten tetszeni fog.

(Foto: NetDesszert)

(Foto: NetDesszert)

Kijelenthetjük, hogy idén inkább technológia fejlesztések voltak a fagylaltiparban, amit mi közvetlenül nem veszünk észre. De ne is bánjuk annyira, mert a minél modernebb gépek lehetővé teszik, hogy egyre kiválóbb fagylaltok készülhessenek a mesterek műhelyeiben.