Én a tetejéből kérek, mert az friss! Abban a tégelyben még sok fagyi van! Abból ne egyetek, nem finom! Kevesen ettek belőle!” – ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel, már szinte minden fagylaltos találkozott. Pedig ezek a tévhitek erősen megkérdőjelezhetőek. Igyekeztünk összegyűjteni a 3 leggyakoribb tévhitet, amit hallottunk.

1. „Én a tetejéből kérek, mert csak ott van rétegezve!” – Talán ez az a tévhit, ami legjobban megállná a helyét. Sajnos! Mióta megjelentek a variegátós fagylaltok, szinte azzal egy időben lett ez a mondat is szállóige. Vegyünk példának egy mindenki által ismert fagylaltot, a sztracsatellát. Tejszín fagyi ropogós csokoládédarabokkal. Ez azt jelenti, ha kérsz egy gombóc fagyit, abban legyenek az alapon kívül csoki darabkák is. Igen, de vannak olyan fagylaltozók, ahol ezen próbálnak meg leginkább spórolni. Viszont egy magára valamit adó fagylaltozóban ezt nem így csinálják. Ott a fagyi aljától a tetejéig mindenhol megtalálható a csokoládé. Szóval, a mondat valamelyest igaz, de ne a megjegyzéssel kezdjük a fagylaltkérést, előbb kóstoljunk és utána ítélkezzünk.

2acb74e76989833a215c41b78ab992862. „Kevés van a tégelyben! Sok van a tégelyben!” – 2 in 1 tévhit. Személyes kedvencem. (a szerk.) Igazából nehezen kivédhető ez a fajta kijelentés. Ha kevés van a tégelyben, akkor az a baj. Biztos régi, napok óta megvan, senkinek sem kell. Ha sok van a tégelyben, biztos rossz, ki tudja mióta van kint, senki nem kért még belőle. Ez a két megközelítés a leginkább bosszantó. Két oka lehet, hogy mennyi fagylalt van a tégelyben. Ha sok van benne akkor azért, mert valószínű új tégely, ami nemrég került ki a pultba. Ha kevés, akkor pedig forgalomtól függően feltehetően elfogyott. Nagyjából ilyen egyszerű az egész.

3. „A tégely elejéből kérek. Ott finomabb!” – Miért? Miért lenne, finomabb a tégely elejében található hűsítő, mint a másik felében. A fagyis sem akarja a saját életét megnehezíteni, hogy a tégely elejét kifejezetten finomra készíti, míg a hátulját sablonosra. Akkor miért nem az elejéből adják a fagylaltot? Egyszerű oka van. Esztétika. Mint tudjuk, az ember a szemével vásárol. Érdekesen nézne ki, ha a fagylalttégely elejéből szednék a fagyit. Az eladótér felé pedig díszítve lenne. Mintha a kirakatban lenne a raktár, a raktárban pedig a kirakat. Nyugi, a fagyi elől és hátul is ugyanolyan minőségű.     

3+1. „A fagylalt hizlal.” – Különböző egészséggel foglakozó oldalak is megírták már, hogy a fagyit mértékkel kell fogyasztani, mert a cukor- és zsírtartalom miatt, valóban hizlaló lehet. Ezt a tényt az alábbi régi kínai törzsi fagylaltos közmondással szeretnénk megcáfolni.

Állításuk szerint a fagylalt annyira hideg, hogy az égetése során felszabaduló hőenergia már átcsap mínuszba, így a szervezet több energiát használ fel, mint amit a fagylalt által bejuttatott. Aki nem hiszi, járjon utána. Elvégre hamarosan fagylaltszezon!

 

Fontos megemlítenünk, hogy a fenti írás általánosságban érvényes, nem törvényértékű. Célunk, hogy szemléltessük az emberek felé, nem minden állítás felel meg a valóságnak, ami a fagylaltosokról terjed.

[ratingwidget_toprated type=”posts” created_in=”all_time” direction=”ltr” max_items=”10″ min_votes=”1″ order=”DESC” order_by=”avgrate”]

[ratingwidget_toprated type=”posts” created_in=”all_time” direction=”ltr” max_items=”10″ min_votes=”1″ order=”DESC” order_by=”avgrate”]