Kijelenthetjük, hogy a fagylalt lassan luxuscikknek számít. Nem muszáj megvenni, nem nélkülözhetetlen dolog. Viszont a magyarok többsége mégis úgy érzi, fagylalt nélkül nem lehet kibírni a nyarat. Ennek ellenére fagylaltfogyasztásban – európai viszonylatban – nem vagyunk az élen. Sőt. De erről bővebben egy későbbi cikkünkben fogunk írni.

Tavaly az index.hu egy viszonylag átfogó képet adott arról, hogy miként áll össze egy gombóc fagylalt ára. Az elmúlt esztendőben egy adag jeges desszert kb. 200 Ft körül mozgott. Érdekes hasonlat ugrott be nekünk:  “A fagylaltár olyan, mint az üzemanyagár. Érdemes körültekintőnek lenni, mert a fagylaltozni vágyok, akár 10-30 forintos különbséget is tapasztalhatnak a gombócok árai között.” Persze ez csak azokra a vevőkre érvényes, akik az ár után mennek.

Tehát tavaly egy gombóc fagylalt átlagban 200 Ft-ba került. Ebből kellett az alapanyagot, rezsit, Áfá-t, fagylaltos munkabérét  és a nyereséget kikalkulálni. Ha jobban átlátjuk a dolgokat, nem is olyan egyszerű fagylaltból nyereséget termelni. Idén a fagylalt árának emelkedő tendenciája bizonyára maradni fog. Nagyjából 10-30 Ft-os áremelkedés várható az átlagárban. Ez leginkább az alapanyagárak emelkedésének tudható be, illetve a külföldről beszerzett alapanyagoknál közrejátszik az euró árfolyama is.

c80a1f1202a5eedb5589e07b8063938b

Egy minőségi fagylaltot kínáló hely (főzött fagylalttal dolgozik, gyümölcsfagyiba gyümölcsöt rak, a variegátót nem csak díszítésre használja és legalább 4 dkg-s adagot ad) egy gombóc fagylaltot 210-250 Ft-ért fog tudni adni.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a 150 Ft környékén mozgó fagylaltárakból egyre kevesebb van/lesz. Viszont azok az egységek, akik ennyiért adják terméküket, általában por+víz kombinációval dolgoznak. Frekventáltabb helyeken találkozhattok 280-330 Ft-os árral is. Ebben az esetben nem biztos, hogy a minőséget fizeted meg. Annál inkább a helyet, ahol az üzlet található.  A legmeredekebb ár 350-450 Ft. Ezek már inkább gourmet jellegű fagylaltozók. Ők teljes mértékben elszakadnak a megszokott fagylaltirányzattól, és a legmerészebb ízekkel kombinálnak.

Egy négy tagú család fejenként két-két gombóccal számolva átlagosan 1840 Ft-ért (~230 Ft/gombóc) fog fagyizni. Ez bizony nem olcsó, de maga az élmény, hogy a családdal együtt fagyizhatunk, felbecsülhetetlen.

Egy fontos dolog a végére: Nem az a drága fagyi, amit jóízűen megeszel, hanem amit kidobsz.

Szerinted jó cukrásznak lenni? Akkor ezt

olvasd el!

Véleményünk szubjektív és nem törvényértékű.