Lezajlott a verseny, amit minden cukrász érdeklődve figyel, az Év fagylaltja választás. Magáról a versenyről már többször beszámoltunk honlapunkon. Most a verseny végeredményét szeretnénk ismertetni.

A versenyen négy kategória volt.

A kategória: Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehet nevezni, ami természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval, tojás hozzáadásával főzéssel készültek, és kizárólag a saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe.

B kategória: Ebben a kategóriában a kötelező fagylaltban a hagyományos alapanyagokat – úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás – kötelezően használni kell. A szabadon választott fagylaltnál nincs alapanyag megkötés.

C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye.

D kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

A győztes fagylaltkülönlegességet a Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda készítette el.

Csuta Zsolt csákvári mestercukrász, a zsűri elnöke kiemelte, hogy “soha nem látott ízkombinációk” jelentek meg, ami egyébként a verseny kiírásában feltételként is szerepelt. Az volt a cél, hogy a verseny a szakma fejlődését segítse elő, ezért újdonságokat kellett bemutatni – mondta a mestercukrász. Fontosnak tartotta, hogy a győztes fagylaltok receptúráját a szakmai berkeken belül közreadják, így mindenki elkészítheti és árulhatja az édességeket, amelyekhez az ország minden szegletében hozzá lehet majd jutni.

Csuta Zsolt kiemelte: a kötelezően készített, sárgabarack ízesítésű fagylaltok is óriási ízválasztékkal vonultak fel. Nem mindegy, hogy a gyümölcs honnan származik, hogy mennyit tesznek belőle a fagylaltba, vagy milyen kiegészítő anyagokat adnak hozzá – hangsúlyozta. A mestercukrász szerint a magyar fagylaltkészítők legjobbjai fel tudják venni a versenyt a világ élmezőnyével.  Csuta Zsolt korábban már kétszer megnyerte a versenyt, harmadszor a kötelező kategóriában lett első, így a vándorkupát is hazavihette. A zsűrinek tagja volt többek között Ákos énekes-előadóművész, Cseh László úszó, Lehoczki Ferenc, a város polgármestere, Frittmann István borász, valamint Liptai Klaudia televíziós személyiség.

Nyertesek kötelező túró fagylalt ízben:

A. kategória

1. Sárgabarack, Pataki János – Pataki Cukrász Kft., Érd

B. kategória

1. Sárgabarack, Csillag Krisztina – Gerő Cukrászda, Nagykanizsa

C. kategória

1. Tejszínes sárgabarack, rozmaringos trüffellel, Hajdu Zoltán – KEN Carpathia Kft., Budapest

Nyertesek szabadon választott kategória ízben

A. kategória

1. Régimódi vajkaramella pityókás körte szósszal, Eszenyi Ferenc – Thermal Hotel Balmaz, Balmazújváros

B. kategória

1. Opera Royal fagylalt, Mányoki Krisztián – Caffe Trevi Cukrászda, Páty

C. kategória

1. Sós-diós karamell fagylalt, Bertalan-Bokán Hajnalka – Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona

Nyertes szabadon választott “mentes” fagylalt kategóriában

D. kategória

1. Áfonya, Gyuris László – A Cappella Cukrászda, Szeged

Különdíjak

Frittmann borászat különdíj:  Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

Soltvadkert város különdíj: Mascarpone-s ribizli páros, Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

Közönségdíj: Mascarpone-s ribizli páros, Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár

ÉV FAGYLALTJA 2015: Opera Royal fagylalt, Mányoki Krisztián – Caffe Trevi Cukrászda, Páty

(forrás: MTI, cukraszat.net Kép forrás: Facebook)