Bartus Dóra

Bartus Dóra

Bartus Dóra egy feltörekvő cukrásztehetség, akinek már most irigylésre méltó munkái vannak. Tanfolyamokat tart, a Tortadíszítés című magazinban rovatvezető és blog oldalát is több ezren olvassák. Vele beszélgetünk a cukrász szakmáról, az életről és arról, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó cukrász váljon.

 

NetDesszert: Mesélj kicsit magadról! Miként ismerkedtél meg a cukrász szakmával? Régi álmod volt, vagy a sors hozta így?

Bartus Dóra: A sütés-főzés szeretetét valószínűleg a dédnagymamámtól örököltem. Gyermekkoromban sokat időztünk együtt a konyhában és sokat tanítgatott. Volt egy saját kis nyújtótáblám egy kis sodrófával és mindig nagy örömmel segítettem neki a sütemények és a különféle ételek elkészítésében. Igazi példaképként tekintek a dédimre a mai napig is. Sajnos már nem él, de lélekben biztosan velem van és mindig eszembe jut, hogy milyen büszke lenne most rám. Eredeti végzettségem szerint közgazdász vagyok, de igazából sosem dolgoztam a szakmámban. Mindig másfelé sodort az élet. A tortadekorálással 2010 tavaszán kezdtem el komolyabban foglalkozni. Elkezdett érdekelni ugyanis, hogy a tortákat miként lehetne különlegesebben kidíszíteni, bevonni valamiféle cukor-, vagy marcipánmasszával. Az első házi készítésű tortabevonó masszám igazi katasztrófa volt. Ragadt és alig bírtam a tortát bevonni vele. Akkor még ételfestékeim sem voltak és málnaszörppel, valamint kakaóporral próbáltam megszínezni a tortaburkoló anyagot. Viszont arról a tortáról, amit ezzel az anyaggal burkoltam be, azóta is őrzöm a képet és a mai napig emlékeztet arra, hogy kellő kitartással és lelkesedéssel mennyire sokat lehet fejlődni pár év alatt. Szintén 2010-ben kezdtem el blogot írni „Torták és más finomságok” címmel. Itt mindig közzéteszem az aktuális tortáimat és írok a tapasztalataimról is, vagy egy-egy torta történetéről.
A blogom web oldala: http://tortadekor.blogspot.com

Az első torta

Az első torta

ND.: Ha jól tudom, most még tanulod a szakmát, a vizsga még hátra van. Hogyan képezted magad, hogy ilyen szintet képviselj tortadíszítésben?

B.D.: A valódi cukrászathoz egészen idáig nem sok közöm volt. A tudásomat főként internetes fórumokon bővítettem. Rengeteg cikket olvastam angolul és magyarul, valamint videókat, képeket és könyveket nézegettem arról, hogy egy-egy díszítési technikát hogyan lehet kivitelezni. 2 éve Angliában részt vettem a világhírű Alan Dunn drótos cukorvirág készítő kurzusán és ott tanultam meg élethű virágokat készíteni cukormasszából. Idén nyáron szintén sikerült Alan 5 napos mesterkurzusán részt vennem, ahol még magasabb szintre emeltem a tudásomat. Ugyan sok különleges tortát készítettem már és rengeteg különféle eljárást tudok alkalmazni, amelyekkel egyedi tortákat és édességeket lehet készíteni, dekorálni, de a cukrászat nem itt kezdődik. Egy igazán szerteágazó és összetett szakmáról van szó. Talán egy élet is kevés lenne ahhoz, hogy valaki mindent kitanuljon ami ezzel kapcsolatos, hiszen mindig felbukkannak új technikák, új eszközök, új alapanyagok, új receptek, új trendek amelyekkel lépést kell tartani. Bár a cukrászatnak Magyarországon óriási hagyományai vannak és az alap tudást szeretném elsajátítani egy OKJ tanfolyamon. Utána már csak rajtam múlik, hogy milyen irányba szeretném továbbfejleszteni magamat. Tavaly ősszel elhatároztam, hogy felnőttképzés keretén belül megpróbálom kitanulni a cukrász szakmát. Jelenleg a gyakorlati időmet töltöm egy cukrászdában, ahol végre beleláthatok abba, hogy milyen az, amikor üzemi körülmények között készülnek a cukrászati termékek. Igyekszem lépést tartani az ott dolgozó szakemberekkel és igazán felnézek rájuk. Időt és energiát nem kímélve dolgoznak. Rengeteget tanulok tőlük, amiért igazán hálás vagyok.

A tanulás eredménye

A tanulás eredménye

ND.: Mesélj kicsit a mostani oktatásról? Mik a tapasztalataid?

B.D.: Mivel csak felnőttképzés keretein belül van lehetőségem elsajátítani a szakmához szükséges ismereteket, ezért nem sok pozitívumot tudok említeni. Talán az egyetlen dolog, hogy teljesen rugalmasan oszthatom be az időmet. Távoktatáson végzem a képzést, ami azt jelenti, hogy a felnőttképző központtól megkapom a szükséges szakmai anyagokat (könyveket, cd-ket, segédanyagokat) és magamnak kell megtanulnom a szükséges ismeretanyagot. Mondhatjuk, hogy az elméleti részhez semmilyen segítséget nem kapok. Gondolok itt konzultációkra például. Jó lenne elméleti oktatásokon részt venni. Ezek nélkül azért elég nehéz boldogulni. Úgy gondolom, hogy sokkal jobb lehetősége van annak, aki akár egy középiskolai képzés keretein belül évekig tanulhatja a szakmát és megfelelő ütemben tudja bővíteni a tudását mind elméleti, mind gyakorlati téren. Nekem minderre egy évem jutott és a korábban szerzett tapasztalataimat próbálom kamatoztatni, amit a sütögetéssel és a tortadekorálással eltöltött évek alatt elsajátítottam. Egyedül a gyakorlati tudásomat tudom bővíteni a cukrászdában, ahol a gyakorlati időmet töltöm. Viszont összesen csupán 360 órát kell ott töltenem, ami azért valljuk be, hogy nagyon kevés ahhoz, hogy egy szakmát alaposan kitanuljunk.

Rongybaba

Rongybaba

ND.: A Tortadíszítés magazin egyik rovatvezetője vagy. Mikor figyeltek fel Rád? Mit kell tudni az újságról?

B.D.: 3 évvel ezelőtt a magazin főszerkesztője, Lőrincz Tímea megjelentetett egy könyvet „A tortadíszítés alapjai” címmel. Ekkor kért fel arra, hogy 3 tortámmal szerepeljek a benne. Tímea tavaly ismét felkeresett és beszámolt arról, hogy tervei szerint egy tortadekorálással foglalkozó magazint fog kiadni és örülne, ha részese lennék a munkálatoknak. Tehát felkért, hogy állandó rovatvezetőként dolgozzak. Tavaly májusban debütált a Tortadíszítés Magazin első száma és azóta dolgozom a lapnál. Nagyon élvezem ezt a munkát, hiszen azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. A magazin felkérésére különböző stílusú tortákat és különféle cukorvirágokat készítek minden egyes lapszámba, amelyek mellé részletes leírást mellékelek, valamint van egy fotósom, aki fázisfotókat készít a folyamatról. Tehát így egy laikus is bátran nekiállhat a torták, cukorvirágok elkészítésének. A magazint mindenkinek ajánljuk, akit egy kicsit is érdekel a cukrászat, vagy a torták világa. Sok érdekes tudnivalót találhatunk benne és igyekszünk mind a kezdőknek, mind a haladóknak ötleteket adni és segítséget nyújtani. Különféle díszítési technikákat mutatunk be a kollégáimmal, rengeteg receptet, trükköt, praktikát találhatnak a magazinban az olvasók. Igyekszünk nagyon változatos dolgokat felsorakoztatni. Magyar és külföldi hobbicukrászokról, és mestercukrászokról is lehet olvasni az újság hasábjain.

Leveses fazék

Leveses fazék

ND.: Mik a távolabbi terveid a szakmával kapcsolatban? Saját üzlet, tanfolyamok, külföld?

B.D.: Nem szoktam előre tervezni, csak amennyire éppen muszáj. A sors úgyis hozza a lehetőségeket és majd akkor elég lesz eldöntenem, hogy milyen irányba induljak. Az biztos, hogy a cukrászattal kapcsolatosan minden dolog igazi szenvedély a számomra. Tehát igyekszem ezen a vonalon maradni. Viszont egyelőre a rövidtávú terveimre koncentrálok. Elsődlegesen most a cukrász tanfolyam sikeres elvégzése a cél. Utána majd meglátjuk. Igazából nyitott vagyok bármire és szívesen állok bármilyen kihívás elé. Ha külföldre sodor az élet, akkor bátran belevágok abba is. Főleg, hogy 1 évig éltem Angliában és már tudom, hogy mire lehet számítani akkor, ha valaki egy idegen országban szeretne boldogulni.

Singer varrógép

Singer varrógép

ND.: Tartasz tanfolyamokat is. Hol lehet ezekről értesülni és mit kell tudni a tanfolyamokról?

B.D.: Éppen egy éve tartottam meg az első cukorvirág készítő kurzusomat, amelynek a mai napig is nagy sikere van. A tanfolyammal bejártam már az egész országot és rengeteg kedves emberrel ismerkedtem meg. Mindig nagyon szervezetten és precízen oktatok. Aki járt már nálam, az pontosan tudja, hogy szívvel-lélekkel csinálom és minden apró trükköt megosztok a tanulóimmal. Teljesen amatőrök is szoktak hozzám jelentkezni. A legfiatalabb hölgy 16 éves volt, a legidősebb pedig 70. Sőt! Jó néhány férfi is járt már az oktatásomon. Az eddigiekben rózsát, orchideát és pillangót tanítottam, de éppen most hirdetem meg az új kurzusokat, ahová szeretettel várok minden érdeklődőt! Ezentúl tortadekorálást is oktatok, valamint a jelentkezők elsajátíthatják, hogy hogyan kell otthoni körülmények között előállítani a cukrászatban használt tortadekoráló anyagokat (pl. cukorcsipke, tortaburkoló massza, virágmassza). Valamint új virágok elkészítését is megtanítom majd a jelentkezőknek.
A blogomon mindig megtalálhatók a friss információk. http://tortadekor.blogspot.com
Valamint a blogom facebook oldalán szintén meg szoktam osztani az aktualitásokat: http://facebook.com/nudleee

Virágcsokor

Virágcsokor

ND.: Szerinted mitől lesz jó egy cukrász?

B.D.: Úgy gondolom, hogy mindenképp szeretnie kell a szakmáját és nagyon elhivatottnak, rugalmasnak kell lennie. Másképp ezt nem lehet csinálni. A cukrászat kemény fizikai munka és egész napos állómunkát jelent. A cukrászoknak nincs ünnepnap, nincs megállás. Amikor mások a szabadságukat töltik húsvét, vagy karácsony idején, akkor bizony a cukrászok kőkeményen dolgoznak. Szerintem jó cukrász akkor lehet valaki, ha egy olyan helyen dolgozhat, ahol lehetőséget kaphat arra, hogy kiélje a kreativitását és van lehetősége minőségi alapanyagokkal, korszerű eszközökkel dolgozni és valódi értéket teremteni.
Köszönjük a válaszokat és további eredményes munkát kívánunk!