Két cikket fogu7okmiertnenk leközölni a cukrász szakmával kapcsolatban. Célunk megmutatni a cukrászat előnyös és hátrányos oldalait.

1. Tanulóévek: A tanulóévek egy cukrász számára elengedhetetlenül fontosak. Viszont arra senki ne számítson, hogy bemész a cukrászdába és mindjárt a díszítő poszton találod magad. Kezdetben tojást törsz, mosogatsz és Te leszel a cukrászda Danija – kihordDani, behorDani -. Ha esetleg szerencséd van, akkor néha láthatsz pár komolyabb munkaműveletet is. De ha szeretnéd ezt csinálni, ki tudod vívni magadnak a helyet, még tanulóként is.

2. Betegség: Egy cukrász nem lehet beteg. Nem létezik megfázás, láz, fáj a fejem, hasmenés stb. kifogás. Amíg van két kezed, van két lábad, addig dolgozni kell. Ha egy napot is otthon maradhatsz, azt becsüld meg jól és jegyezd is meg.

3. Munkaidő: A cukrász nem napi 8 órát dolgozik. Hanem 12-15 óra között. Havi 20-25 munkanapra számíts. Igen elsőre kicsit ijesztőnek tűnik, de talán még ez a legjobban megszokható dolog. A munka csak akkor ér véget, ha minden feladat el van végezve. Ha esetleg bejön még egy rendelés? Meg kell csinálni! Van olyan időszak, amikor a napot nem látod. Reggel mikor elmész még sötét van, este mikor hazaérsz már sötét van.

(foto: WorldSkills UK/Flickr)

(foto: WorldSkills UK/Flickr)

4. Ünnepek,szabadság: Felejtsd el! De tényleg! Karácsony? A legnagyobb ellenséged lesz. Amit kisgyerekként annyira vártál, legalább annyira fogod utálni. Egy dologra fogsz gondolni: a túlélésre. A többi ünnepen is, amikor az emberek pihennek, nyaralnak, szórakoznak Te akkor fogsz a legjobban dolgozni. Ennél a szakmánál, ez így van rendjén.

5. Fizikai állapot: Ha mindenhol azt keresed, hogy hol van mozgólépcső, és árgus szemekkel figyeled, mikor ülhetsz le a metrón, ha csak egy megállót is mész, akkor nehéz dolgod lesz. A munkád során, végig állni fogsz. Talán a mosdóban ülhetsz le egy kicsit. Mivel ezt úgysem hiszed el, eleinte  bátran veted bele magad a munkába, hogy mit nekem ennyi munka. Akár egy lábon is… De! Amikor évek múltán közli az orvos, hogy milyen betegségeid vannak, rájössz, jobban jártál volna, ha call centeresnek mész. Visszér, ízületi kopások, hátfájdalom… Ezeket, sajnos mind ismerni fogod. Nem mellesleg ismerek egy megbízható érsebészt.

(foto: hapsnaps/Flickr)

(foto: hapsnaps/Flickr)

6. Alkohol: Igen! Elég sokan átesnek ezen. Eljön az az idő, amikor már úgy érzed, csak az alkohol segíthet. A kávét is állományjavítóval fogod inni, ami nem tej, hanem valami tömény. Igazából ez már életed végéig elkísérhet. Komoly probléma akkor van, amikor a víztől rosszul leszel. Szóval módjával.

7. Magánélet: Ritka az olyan, akinek ilyen munka mellett, kiegyensúlyozott családi életet tud élni. A legnagyobb szerencséje annak van, akinek a párja is szakmabeli. Kevesen viselik el, hogy reggel elmész este hazaérsz és otthon már használhatatlan vagy. Felőrli az idegrendszert, a monotonitás akár depresszióhoz is vezethet. Nehéz…

Ez az összeállítás nem törvényértékű. Összeszedtük azokat a dolgokat, amikkel a munkád során találkozhatsz. Előfordulhat az is, hogy valaki abszolút nem találkozik ezekkel a jelenségekkel. Az írás több cukrász megkérdezésével történt, akik mindezek ellenére szeretik csinálni.

A következő összeállításban azokat az érveket írjuk le, amik a cukrász állás mellett szólnak, ami egy csodálatos világ!

(A cikkhez az ötletet adta: vilagevo.blog.hu)